4.1.15

Пам’ятка ВООЗ щодо дій у разі захворювання члена сім'ї на ГРВІ

  1. Хворий повинен залишатися вдома, не відвідувати місця скупчення людей, у тому числі лікувальні закалади. Не слід допускати контакту хворого з іншими членами родини (крім особи, яка здійснює догляд).
  2. За появи перших симптомів захворювання негайно викликайте лікаря додому.
  3. Хворого потрібно розмістити в окремій кімнаті (або відгородити ширмою), створити  комфортні умови, тепло вдягнути, у разі підвищенної пітливості часто змінювати білизну. Температура повітря в кімнаті має бути 20-220С, кожні 2 години слід провітрювати. Вологе прибирання приміщення слід проводити декілька разів на добу.
  4. Під час кашлю та чхання хворий повинен прикривати рот та ніс одноразовими серветками, які потім необхідно утилізувати. Слід ретельно та часто мити руки водою з милом, особливо після кашлю та чхання.
  5. До раціону хворого на ГРВІ слід включати не менше 50% рослинної їжі та кисломолочні продукти. Водне навантаження має становити 1-1,5 л на добу (питна вода, мінеральні води, відвари шипшини, липи, калини, узвар тощо).
  6. Слизові оболонки порожнини рота і носа слід зволожувати сольовим розчином (фізіологічний розчин: повну чайну ложку столової солі розчинити в 1 л кип’яченої води), не допускаючи їхнього пересихання.
  7. Грип завжди супроводжується високою температурою тіла. Пам’ятайте, що підвищення температури тіла при грипі є захисним механізмом, тому знижувати її слід лише тоді, коли вона перевищує 38,50С (у дітей - 38 0С). 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште свій коментар...